Biobased bouwen
(Voorkomen van uitputting)
Er bestaan verschillende ideeën over wat “biobased bouwen” precies betekent. Zoals bijvoorbeeld “het bouwen gebaseerd op de natuur” of “het bouwen met materialen die uit de natuur komen” of “het bouwen dat zich laat inspireren door de natuur”, enzovoort. In zekere zin zijn al deze definities wel correct, maar te weinig specifiek; te sterk afhankelijk van een interpretatie. Het is daarom belangrijk om de kern van een “bouwwijze” helder te formuleren. Deze vormt zich door te kijken naar de doelstelling.
Vanuit de doelstelling is “biobased bouwen” vooral een zoektocht naar een manier van bouwen die het milieu minder belast. Het richt zich daarbij op het voorkomen van uitputting. Uitputting is immers een onderdeel van de milieulast en als we dit weten te voorkomen biedt dat een lagere milieubelasting. De kern van “biobased bouwen” richt zich op de mate waarop een grondstof voldoende “nagroeibaar” is om niet van uitputting te hoeven spreken. Zolang we minder verbruiken dan er groeit, zullen we nooit met uitputting geconfronteerd worden.
De werkveld van het “biobased bouwen” is echter ruimer dan alleen dat. Er worden ook andere criteria gewogen, die bijvoorbeeld effect hebben op onze gezondheid, waaronder:
- het vermogen om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan,
- de mate waarop het materiaal temperatuur en vocht reguleert,
- het ontbreken van emissie van schadelijke stofdeeltjes in de ruimte,
- de mate waarop het product recyclebaar of composteerbaar is.
Voor alle duidelijkheid, biobased betekent niet hetzelfde als milieuvriendelijk. Er zijn tal van producten die weliswaar gebaseerd zijn op natuurlijke grondstoffen (biobased), maar die vermengd zijn met ongezonde, chemische stoffen of vragen om milieu-onvriendelijke productieprocessen. Biobased bouwen is dus niet per definitie milieuvriendelijk, maar kan dat wel zijn en streeft dit uiteraard ook na.
Hoogwaardige biobased materialen zijn een uitstekend alternatief voor reguliere bouwmaterialen die gemaakt worden van eindige grondstoffen. We praten dan over hout in al zijn vormen, vlas, leem, stro, hennep of bijvoorbeeld biocomposieten uit restmaterialen.
Een interessante bedrijf dat zich bezighoudt met bio-ecologische bouwmaterialen, is de Belgische firma Ecomat. Neem eens een kijkje op hun website.