Eten

We willen in het example of good practice, in de (vaste) woonruimte, de bewoners een keuken aanbieden die meer bewegingsruimte biedt. Het is de bedoeling dat mensen meer eigen keuzes kunnen maken en hun omgeving kunnen aanpassen op wie zij zijn; ruimten en objecten dus kunnen personaliseren.

We richten ons bij de keuken op alledaagse vraagstukken. De volgende kernwaarden staan centraal en zijn het meest karakteristiek. We noemen ze de ‘Big Five’:

In hoogte kunnen aanpassen 

Stel, jij bent 1,95 m1 en je vriendin is 1,65 m1 en jullie houden allebei van koken. Jullie zijn genoodzaakt om allebei gebruik te maken van dezelfde keuken. Zou het niet handig zijn, om rugklachten te voorkomen, als je dan naar wens de keuken in hoogte kunt aanpassen?

Je werkruimte (tijdelijk) kunnen uitbreiden 

Stel, je krijgt vrienden op visite en je wilt eens flink uitpakken. Nu doe je dit niet dagelijks, dus jouw keuken is niet permanent ingesteld op iets groots. Zou het niet handig zijn als je dan tijdelijk je werkruimte kunt uitbreiden? 

Of stel dat je ruimte gewoon wat beperkt is en je vrienden of familie willen even bij het koken aanschuiven met een wijntje of wat boterhammen na school. Zou het niet handig zijn als je dan tijdelijk een tafel aan je keukenblad kunt koppelen?

Je keuken kunnen laten groeien

Stel, je hebt gewoon niet zoveel geld of ruimte, maar je wilt later wellicht extra kastjes of een werkblad toevoegen, het liefst aan je bestaande keuken. Zou het niet handig zijn als je jouw keuken dan eenvoudig kunt uitbreiden met units die direct passen en aansluiten? 

Makkelijk kunnen verplaatsen 

Stel, je wilt een tuinfeest geven en een van de keukenblokken mee naar buiten nemen om op te werken. Of je wilt om redenen de bestaande keukenopstelling wat anders organiseren. Zou het niet handig zijn als je dan de keuken of delen ervan makkelijk kunt verplaatsen?

Naar eigen inzicht afbouwen 

Stel, je wilt jouw keuken geheel naar eigen inzicht inrichten. Daarbij gebruik maken van verschillende producten en leveranciers of door zelf te bouwen. Je wilt jouw geld precies daar stoppen waar jij kwaliteit wenst. Zou het niet handig zijn als je dan de keuken volledig vrij naar eigen inzicht kunt afbouwen?

In het example of good practice geven we op alle vijf vraagstukken een antwoord. Zij bieden bewoners meerwaarden die de praktische functionaliteit van een keuken overstijgen en veranderen deze van een conventioneel statisch object naar een hedendaags dynamisch product. De keuken moet smart en simpel worden en in de basis zeer goed betaalbaar.

Principe-studies

Het example of good practice is in ontwikkeling. De voortgang delen we via Facebook, Instagram, LinkedIn en de blog op deze website.