HomeBlogKennis & productenGezonde ruimten maken

Gezonde ruimten maken

Geplaatst in Kennis & producten, Projecten op 14-07-2019

Meerdere werkvelden van ons Motiele huis richten zich direct op het leefgenot van bewoners, met als simpel doel: een optimaal leefklimaat! Bewoners krijgen daarbij de gelegenheid om naar keuze bijzondere producten aan hun woning toe te voegen. In het kader daarvan willen wij hier de meerwaarden van Leemstuc onder de aandacht brengen. Het is een mooi product met:

  • minimale milieubelasting 
  • geen chemische bestanddelen en/of uitstoot van schadelijke stoffen
  • de mogelijkheid tot een eindeloos hergebruik
  • een unieke uitstraling (doorleeft, warm, “aaibaar”, huiselijk…) 
  • een positief effect op ons leefklimaat (vocht-, warmte- en geluid-regulerend)

Met name dat laatste intrigeert. Leem op de muur biedt een regulerende laag in je huis die werkt als een “spons”: is het in huis te vochtig, dan neemt het vocht op en is het in huis (te) droog, dan staat het vocht af. Ruimten voelen hierdoor minder klam aan en de lagere luchtvochtigheid vermindert de kans op schimmel en huismijt. Daarbij voelt een lemen wand koel aan in de zomer en warm in de winter en is het materiaal geluiddempend door de (open) structuur; maakt je huis minder een betonnen “klankkast”.

Leem is een van de oudste bouwmaterialen ter wereld en bestaat uit louter natuurlijke grondstoffen: klei, silt en zand vermengd met water en soms wat stro of cellulose. Het wordt overal ter wereld gebruikt, wat logisch is gezien de vele kwaliteiten. En het werkt eenvoudig. Hoe dikker de laag leem, hoe groter het klimaateffect. Ideaal is een laag van 3 centimeter, maar vanaf 1 centimeter merk je al effect. 

Voor zo’n dikke laag wordt basisleem gebruikt, die lichtbruin, geelbruin of roodbruin opdroogt, afhankelijk van de plek waar de leem gewonnen wordt. Deze functionele laag kan je volledig naar wens afwerken met een finish of -verf. Je kunt zo’n afwerking natuurlijk ook gewoon op zichzelf gebruiken, als vervangen van de traditionele gipsstuc. 

Er zijn verschillende leemproducten op de markt, waaronder:

  • Leemstuc (basis of mengsel)
  • Leemtoeslagen (pigment, parelmoer, stro…)
  • Leemfinish (mat, glanzend, grof, fijn, waterafstotend…)
  • Leemverf (met eindeloos kleuren-spectrum door menging)

In het Motiele huis willen wij bewoners de mogelijkheid geven om hun wanden met leemstuc af te werken. Als “doe-het-zelver” of in samenwerking met professionals. Het is een rijk en in die zin belangrijk product in een “example of good practice”.