HomeBlogKennis & productenSmart light

Smart light

Geplaatst in Kennis & producten, Projecten op 21-04-2019

Licht bepaald voor een belangrijk deel de kwaliteit van de ruimten waarin wij leven. Toch is ons beeld dat we hier mainstream maar weinig aandacht aan besteden. We leveren huizen op met aansluitpunten… that’s it. Het zou goed zijn als we aan dit licht wat meer aandacht schenken. Het klimaat waarin wij wonen, werken en recreëren beter faciliteren. En let wel, de industrie is hier al druk mee bezig… 

Waarom is dit interessant…? 

Omdat het ons gewoon praktisch wat oplevert en omdat het goed is voor onze lijf. Zo regelt licht onze biologische klok en daarmee lichaamsprocessen zoals onze lichaamstemperatuur, alertheid en slaap-waakritme. Het soort van licht over de dag heeft een functie. 

Zo stimuleert het felle blauwige ochtendlicht de aanmaak van cortisol (=stresshormoon). Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel, geeft het lichaam energie en versterkt ons immuunsysteem. Ochtendlicht maakt je dus “gereed voor de dag”. 

Daarentegen heeft het zachte, rode avondlicht juist een ontspannend effect en stimuleert het hormoon melatonine. Dit hormoon geeft het lichaam de signalen dat het tijd is om te gaan slapen. 

En omdat we tegenwoordig het grootste deel van de dag binnen doorbrengen, vaak in ruimtes met monotoon, blauwachtig licht (standaard kunstverlichting, computers, tablets, smartphone-schermen enz.) is het lastig voor ons lichaam om op tijd in een ruststand te geraken. En juist deze constante staat van “alert en actief zijn” kan ertoe leiden dat ons (immuun)systeem verzwakt. De gevolgen zien we terug in slaapproblemen, stress, burn-out’s en sneller/vaker ziek zijn.

En dit is maar één van de verhalen die we kennen over het belang van goed licht. Er is veel meer te leren over goede basisverlichting, goede functionele verlichting, goede sfeerverlichting, goede accentverlichting… en allen reiken verder dan zomaar een “peertje” aan het plafond.

Fagerhult is een van onze partners in de ontwikkeling van het Motiele huis en de droombronnenbank. Zij zijn een van de “frontrunners” op het gebied van verlichting. Zo zijn zij bezig met het fenomeen “Smart Lighting”, bijvoorbeeld in de vorm van e-Sense Organic G3: een combinatie van geavanceerde licht- en sturingstechnieken, om verlichting zo efficiënt en comfortabel mogelijk te maken voor de gebruikers. Je kunt daarbij denken aan:

  • daglichtregeling (automatisch (e-Sense) / o.b.v. wensen gebruiker (Tunable White),
  • aanwezigheidsdetectie of “licht dat u volgt” (e-Sense Move),
  • besturing via de smartphone of tablet. 

We zijn eraan gewend geraakt dat we de meeste dingen die we gebruiken kunnen wijzigen, instellen of kiezen. De instelling van je bureaustoel, de hoogte van de tafel, de grootte van de tekst op ons computerscherm… Zou het niet mooi zijn om bijvoorbeeld ook belangrijke waarden zoals de “kleurtemperatuur” van het licht zelf te kunnen regelen… te kunnen personaliseren…?!

Er is veel te winnen met de techniek van deze tijd en extra aandacht voor ons leefklimaat in de vorm van goede verlichting. Met een positief effect op onze gezondheid, prestatievermogen en economie. We gaan er beter door lezen, besparen energie, raken minder vermoeid, minder snel ziek, hebben minder stress… enzovoort.

Het zijn deze simpele gedachten waarom wij het Motiele huis willen uitvoeren met op z’n minst de mogelijkheid voor mensen om een “smart lighting solution” toe te passen en vooral ook te weten waarom. Mensen de gelegenheid te bieden om te kiezen voor een beter leven, als onderdeel van de thema’s uit de 8 werkvelden die de grondslag vormen van ons concept.