HomeBlogKennis & productenCirculair bouwen

Circulair bouwen

Geplaatst in Kennis & producten op 17-03-2018

De introductie startte vrijdag 16 maart iets na 10.00 uur en ik moet zeggen de inhoud die volgde was buitengewoon leerzaam en helder; het werken aan een circulaire economie is géén theoretisch perspectief. Tegelijkertijd moet er nog heel veel gebeuren alvorens dit duurzaam gedachtegoed “mainstream” werkt… de voorbeelden zijn immers nog behoorlijk “exclusief”.

Op meerdere wijzen werd de noodzaak onderstreept tot een meer intensieve en interdiciplinaire samenwerking. Het experiment, met name ook procesmatig (!), moet daarbij niet worden gemeden, maar juist omarmd. Het resultaat (gezien de voorbeelden) kan werkelijk verbluffend zijn. Niet de beperkingen op de voorgrond plaatsen en ons vasthouden aan de gedachte dat “minder erg” ook best goed is. In plaats van “minder-waarden” bestrijden de “meer-waarden” opzoeken. Sloop wordt in die format geen verliespost, maar verdienmodel! 

Thema’s als het modulair bouwen, prefabricatie, gezondheidswaarden, rest- en meerwaardecreatie zijn voorbij gekomen en gaven een helder beeld van waar we staan. Gevoelsmatig nog sterk aan het begin van “een nieuwe toekomst”, maar wel op een punt van waar het opeens heel snel kan gaan… aan de slag dus! 

Waarschijnlijk wordt er binnenkort een verslag gepost. We zullen hier een “link” plaatsen!

Georganiseerd door het “Cradle to Cradle Products Innovation Institute” in het CIRCL-paviljoen (1b Gustav Mahlerplein, 1082 MA, Amsterdam