Dampopen bouwen
Dampopen bouwen of soms ook wel “ademend bouwen” genoemd, is niet persé iets nieuws. Het is een vrij traditionele bouwwijze waarbij gevel- en dakconstructies damptransport toestaan, zonder dat er vocht naar binnen kan of sprake is van lucht- en warmtelekken.
Waarom is dit toch interessant? Omdat het een eenvoudig (passief) middel is om het leefklimaat in je huis te verbeteren, waar door koken, douchen, transpireren, ademen, enzovoort, veel vocht geproduceerd wordt. Dit vocht verlaat het huis nu vaak via een ventilatiesysteem, maar zou het niet fijn zijn als ook de muren en het dak wat helpen?!
Dampopen bouwen biedt ons hiermee o.a.:
- Een lagere, stabielere luchtvochtigheid (45-55%) en betere luchtkwaliteit binnen de comfortzone van de mens, waar schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen minder actief zijn. Het vermindert de kans op allergische reacties, astma en luchtweginfecties.
- Een beter warmte-accumulerend vermogen door een (vezelrijke) isolatie die goed vocht kan transporteren. Een constructie dus die langer warmte vasthoudt en trager afgeeft, zodat het binnenklimaat zowel in de zomer als in de winter constanter blijft.
- Een snellere afvoer van bouwvocht na de oplevering van het huis.
- Minder risico op lucht-lekken. Volledig dampdicht bouwen werkt immers niet altijd vanwege de gaatjes in de folie door leidingen, spijkers of andere “slordigheden”.
En niet alleen vanuit het oogpunt van onze gezondheid is dampopen bouwen slim, ook vanuit een financieel oogpunt is het gunstig om je binnenklimaat met passieve middelen te beheersen.
In het Motiele huis gaan wij straks gebruik maken van dampopen constructies als één van de thema’s uit de 8 werkvelden die de grondslag vormen voor ons concept.