Slim(line) vloersysteem
Op dit moment zijn wij druk bezig met de ontwikkeling van het Motiele huis; een gebouw-concept met maximale bewegingsruimte (*). Naar verwachting tonen we het concept begin volgend jaar online.
Eén van de 50 programmapunten die wij in dit concept willen realiseren is het bieden van meer flexibiliteit. We willen bewoners de mogelijkheid geven om in de brede zin des woords te kunnen veranderen; een wezenlijk onderdeel van onze menselijke behoefte aan vrijheid en een kernbegrip straks binnen onze droombronnenbank (**). Vanuit verschillende perspectieven is dit zinvol:
- Nederlanders verhuizen gemiddeld 7x in hun leven. Dit betekent dat een huis per definitie tijdens zijn levensduur door verschillende mensen (met wensen) bewoond wordt.
- Ieder mens heeft een eigen levensloop. Verandert in leeftijd, fysieke vermogens, gezinssamenstelling, werk… het is fijn als je jouw leefruimte daarop kunt aanpassen.
- We zien een groeiende ZZP-cultuur, meer zorg-participatie, culturele diversiteit, nieuwe samenlevingsvormen… de maatschappij verandert en daarmee onze leefwijze.
- Als de woning meer gebruiksmogelijkheden kent of op eenvoudige wijze kan bieden, is hij beter te verkopen aan mensen met andere wensen.
- Traditioneel verbouwen is vaak een serieuze opgave en aanleiding om het dan maar toch niet te doen. Dus als de drempel laag is helpt dat.
- Een tekort aan “geschikte woningen” op de markt is een maatschappelijk verschijnsel dat (deels) veroorzaakt wordt door te weinig gebruiks-flexibiliteit.
- Willen we betrouwbaar en op lange termijn kunnen plannen en investeringen, dan is het goed om bouwwerken te maken die zich in die toekomst kunnen aanpassen.
- We zullen met een steeds lagere “footprint” moeten leren bouwen. Modulair en flexibel (demontabel) werken is een logische stap… óók in de woningbouw.
- Naast de zorg voor materialen & energie, flora & fauna, welvaart & gemeenschap, speelt het geluk van het individu een gelijkwaardige rol in een duurzame toekomst!
De firma Slimline biedt in het kader van het bovenstaande een interessante vloerconstructie. Het bestaat uit een 2-laags, betonnen systeem met een open kern en staalprofielen als drager. Hij wordt in delen op het werk aangebracht waarbij de onderste betonnen laag samen met de staalprofielen als werkvloer functioneert.
Los van praktische voordelen waaronder de integrale oplossing, het beperkte gewicht en hoogte, de grote overspannings-mogelijkheid, de afwerkingskwaliteit, thermische & akoestische opties, enzovoort, is voor ons het concept interessant vanwege de flexibiliteit. Door de bouwstructuur blijven installaties bereikbaar en aanpasbaar. Dit vanuit strategisch te kiezen locaties of over het gehele vloervlak.
Dit zonder af te doen aan de kwaliteit en schoonheid van het interieur. Op dit moment kijken we naar de mogelijkheden van deze vloerconstructie binnen het Motiele huis. Het kan een waardevolle basis geven voor de flexibiliteit die we bewoners willen bieden.
(*) Bewegingsruimte: alles wat voorziet in de mogelijkheid om de motiliteit van mensen de ruimte te geven; functies, producten, concepten, processen die onze “droom(bronnen)” faciliteren.
(**) Droombronnenbank: Een digitale omgeving waar de relatie zichtbaar wordt tussen onze primaire behoefte aan vrijheid, duurzaamheid en verbondenheid (droombronnen) met de kennis en producten uit de bouwwereld.