De gevels van het Motiele huis bouwen we op als een zogeheten vakwerkconstructie, gemaakt van een houten of betonnen framewerk. Met de vorm en structuur van het vakwerk sluiten we aan op stedenbouwkundige randvoorwaarden, maar de vulling van de vakken wordt door de bewoners gekozen. Zo kunnen zij het framewerk, de gevel dus, naar eigen inzicht personaliseren. Dit binnen spelregels en afhankelijk van de stedenbouwkundige situatie.
Het is ons doel om bewoners daarbij de mogelijkheid te bieden om keuzes te maken met behulp van een (digitale) configurator. Dit vooraf aan het ontwerp- en bouwproces, zonder tijdsdruk en gewoon vanuit de luie stoel of samen op de bank. Dit met een vulling die is geordend aan de hand van drie categorieën:
Dichte vulling:
metselwerk
tegelwerk
houten delen
stucwerk
composieten
glaswerk
leem
Open vulling:
ramen
vast glas
deuren
puien
frans balkons
uitzet-balkon (Velux)
raam met plantenbak
Specials:
fotovoltaïsche panelen
beweegbare lamellen
luiken (diverse)
Live-panels (natuur)
plantenbakken
openingen over meerdere traveeën
dakramen (groot/klein)
alternatieve frame-vormen
Het (volledige) framewerk van het Motiele huis zoals we hebben ontworpen, toont de vorm van een klassiek rijtjeshuis. Om ons concept te ontwikkelen houden we deze hoofdvorm als uitgangspunt, maar het uiteindelijk te realiseren product kan hiervan afwijken. Hetzelfde geldt voor de vormgeving van de vakkenstructuur binnen het gevelvlak. Ook dit is afhankelijk van de stedenbouwkundige situatie waarin we het huis zullen realiseren.
De plattegronden van het Motiele huis zijn maximaal flexibel. De Slimline vloeren houden installaties toegankelijk en maken alternatieve indelingen, als ook aanpassingen ervan in de loop van de tijd, eenvoudig. De extra maatvoering geeft daarbij meer mogelijkheden om ook daadwerkelijk alternatieven te kiezen. Overige voorzieningen, zoals installaties, wandsystemen, ventilatievoorzieningen, enzovoort zijn op deze flexibiliteit ontworpen. Dit betekent dat elke laag van het huis volledig naar eigen inzicht kan worden ingedeeld. Dit door een (interieur) architect of de bewoners zelf. De onderstaande tekening geeft een indruk van mogelijke variabelen.
Door verdiepingen met elkaar te combineren krijgen bewoners zo de mogelijkheid om verschillende woonconcepten samen te stellen of hier in hun levensloop naar toe te groeien. Samen met alle uitbreidingsmogelijkheden bieden we een vrijspeelveld dat varieert tussen 70 m2 en 300 m2 GBO (gebruiksoppervlak).
Een van de bijzondere eigenschappen van het Motiele huis is dat we het volledig vooraf aan de planontwikkeling geëngineerd hebben. Alle tekeningen, óók die voor de uitbreidingen, techniek of bouwdelen die je (nog) niet hebt aangekocht, zijn straks gratis toegankelijk voor de eigenaar van het huis. Een beetje zoals bij een handleiding (met uitbreidingsmogelijkheden) die je krijgt bij de aankoop van een computer of auto, maar dan voor je huis. We gaan het huis ontwikkelen als een voorbeeld van massa maatwerkproductie en daarbij alle voordelen tonen die dit met zich meebrengt, waaronder de mogelijkheid om bouwdelen zodanig te prefabriceren enop elkaar af te stemmen, dat we eenvoudig, snel, goedkoop, droog en gecontroleerd kunnen bouwen!
In de tekening hieronder geven we een beeld van enkele configuraties die mogelijk zijn en welke principes we daarbij hanteren in detail. Let wel, tekeningen zijn nog in ontwikkeling...
De tekening zoals hieronder aangegeven is een referentie naar het klassieke geslotenbouwblok zoals we in meerdere steden aantreffen. We hebben het principe uitgewerkt om een vergelijk te kunnen maken met de meer traditionele format die we gewend zijn (bouw en proces). Een format waarbij zoveel mogelijk eengezinswoningen met een beukmaat van bijvoorbeeld 5,4 m1 in rijtjes zijn uitgewerkt.
Onze (voorlopige) conclusie is dat het werken met een Motiel huis, in tegenstelling tot een traditionele woning, meerwaarden biedt als:
een financieel surplus voor met name de lange(re) termijn,
een betere doorstroming door meer adaptief vermogen,
kansen voor verdichting,
ruimte voor individuele expressie en keuzevrijheid,
minder harde steden,
meer verbondenheid:
door betrokkenheid bij het ontwerp
door meer soorten van "ontmoetingsruimten"
door minder verhuisbewegingen
de meerwaarden van massa maatwerkproductie,
minder milieubelasting,
meer zorg voor onze belevingswaarden,
minder (tussen)handel,
meer luxe... voor iedereen!
Het meest fundamentele verschil tussen een traditionele woning en ons Motiele huis is dat wij de ruimte bieden voor mensen om te bewegen. De bouwwereld is gewend om ruimten en beeld vast te leggen; de toekomst zo concreet mogelijk te definiëren. Daarmee de ruimte om te veranderen of af te wijken te minimaliseren. Het Motiele huis brengt hier nuance aan door binnen kaders en spelregels de ruimte te creëren voor meer vrije/eigen keuze van het individu.
De beeldvorming van ons Motiele huis is nog in ontwikkeling. Onderstaande tekening geeft een aanzet van de rijkdom en variabelen die ons ter beschikking staat. Dit op basis van 3 verschillende spelregels:
Lekker (op)groeien: bewoners starten met een studio van 72,15 m2 (GBO). Het bestaat uit een vrij indeelbaar hoofdvolume (10,3 x 6,4 m1), aangevuld met een vooruit geschoven entree-portaal (2,5 x 2,5 m1).
Pas de deux: woningen worden om en om gespiegeld. We versterken de 'koppels' door de kaders uit te laten steken (m.u.v. de middenstaanders). Bewoners ontwerpen deze '2 onder 1 kap' samen met hun buren.
Me, myself and I: woningen worden per individu ontwikkeld. De kaders kragen uit en houden de verschillende 'iconen' bij elkaar.