Gezonde ruimte
(…als grondrecht)
De belevingskwaliteit van ruimte speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van gebouwen. Het is dus onze opgave als architecten om alle 8 werkvelden, die tezamen deze kwaliteit voortbrengen, volwaardig inhoud te geven:
- Temperatuur
- Licht
- Geluid
- Lucht & Gassen
- Vocht
- Stof & (Micro)Organismen
- Beleving (fysiek)
- Beleving (psychisch)
Daarbij ervaart niet iedereen “kwaliteit” op een eenzelfde manier. Het is relatief t.o.v. onze persoonlijke eigenschappen, het klimaat, sociaal- & culturele omstandigheden, wijzigt tijdens de seizoenen… enzovoort. Dus moet het ontwerp niet alleen voldoen aan normen en richtlijnen, het moet ook kunnen meebewegen met de eigenschappen en gevoeligheden van het individu.
De noodzaak tot het hebben van gezonde ruimten neemt steeds meer toe. We vertoeven steeds langer en vaker in gebouwen, achter onze computer, telefoon en gameconsole. We spelen minder buiten en genieten minder van de natuur en frisse lucht. Als reactie hierop hield VELUX, op de bouwbeurs in Utrecht (2019), een pleidooi over de zogeheten “Indoor-generatie”, met het Active House als example of good practice.
Los van de vraag hoe we hier inhoud aan geven, moeten we erkennen dat in de praktijk de complexiteit van deze opgave vaak wordt onderschat en dat het tijd is om ons “grondrecht” serieus te nemen.